Welkom bij ‘het noorsche huis’ in gorssel


Noorsche huis opmerkelijke plek in historisch routenetwerk van Gelderse Regionale Buro’s voor Toerisme en Gelders Erfgoed. Tijdlijn ‘industrieel erfgoed’ in ‘Spannende geschiedenis van Gelderland

 
 

Lang voordat Ikea uit Zweden faam maakte, bezat Scandinavië al een reputatie op het terrein van de betere ‘doe-het-zelf’ constructie.


‘Het Noorsche Huis’ in Gorssel, gebouwd in 1913, is een van de weinige in Nederland overgebleven houten prefab woningen in de Noorse drakenstijl (dragestil). Drakenkoppen en staarten worden in deze bouwstijl toegepast als dak- of geveltopornament, een fenomeen dat bij de bouw van Vikingschepen in zwang was.Johan Doornenbal wijdt omwille van het behoud van het monumentale en culturele erfgoed, in 2006 zijn afstudeeropdracht aan een inventarisatie van de in Nederland gebouwde en overgebleven monumentale Scandinavische houten huizen. Voor deze website is uit zijn beschrijving geput.

Johan te Linde, secretaris van de Historische Vereniging ‘de Elf Marken’, stelde de ansichtkaartfoto’s uit de jaren 1910 - 1950 beschikbaar.

Hans Geerlink, voorzitter van de dorpsraad Gorssel, leverde advertenties uit de dagbladen van begin vorige eeuw - www.dorpsraadgorssel.nl

Foto huis is gemaakt door fotograaf Ronald Hissink.

De kopie van de blauwdruk is van Egbert Oldenboom

 

Norsk dragestil, Ikea avant la lettre........Rond de vorige eeuw-wisseling wilde men in Noorwegen weer een ‘eigen nationale bouw-stijl hebben. De Noren zochten inspiratie bij hun eigen traditionele plattelandsarchitectuur uit het verleden.
www.gorssel.nl
www.mijngelderland.nl


http://www.gorssel.nlhttp://www.mijngelderland.nlhttp://livepage.apple.com/shapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1